Anne Bland

Luksusta jäällä!

  • Suomen talvi on aito vuodenaika :)
    Suomen talvi on aito vuodenaika :)

”Vain vastapäivään, vain vastapäivään! Eikä saa hyppiä!” Vauhtia silti riittää, kun monikymmenpäinen sekalainen poppoo kiertää pientä kehää. Välillä tuntuu, että nopeus korvaa taidon, kun jälleen kerran joku mäjähtää edellä olevaa päin. Aurinko porottaa, hiki valuu ja lompakko on satasen kevyempi.

”Aika loppu! Poistukaa jääkentältä!” kaikuu tuttu ääni mikrofonista. Perheemme viiden hengen ja puolen tunnin luistelu on ohi. Eikä koskaan enää.

Ihmettelen kotimatkalla, miksi meninkään maksamaan moisesta.  Vuosia sitten joulukuussa lämpömittari näytti 13 astettaa plussaa Isossa-Britanniassa. Ei siis ihme, että pienen kaukalon jäädyttäminen oli kallista lystiä, ja ties mitenkä paljon oma puolituntinemmekin lisäsi hiilidioksidipäästöjä…

Ulkomailla asuessa sitä kuitenkin sortuu koti-ikävissään jos jonkinlaiseen tunteellisuuteen: täytyyhän sitä nyt edes kerran kymmenessä vuodessa päästä luistelemaan oikealle jäälle, ja muutama matkalaukullinen ruisleipää ja erästä tiettyä sinistä suklaata oli yllättävän normaali Suomen tuliainen itselleen, vaikkei niitä aikoinaan kotimaassa asuessa edes pannut erityisesti merkille.

Kun Lontoon metrossa vilahti unikkokuvioinen laukku, sitä kummasti koki yhteenkuuluvuutta täysin tuntemattoman ihmisen kanssa ja aaltoilevan vaasin näkeminen näyteikkunassa sai pakahtumaan ylpeydestä; no, Pisa-tutkimustuloksista puhumattakaan!

Pitihän sitä suomalaisen saada myös oma sauna Englantiin. Matkasimme yhtenä kesälomana varta vasten Suomeen autolla, jotta saisimme kuumaa vettä lämmittävän puukiukaan ja haapalauteet kuskatuksi saarivaltakuntaan. ”Onpa engelsmanni osannut ostaa kunnon kiukaan,” Vampulan Kauppakeskuksella nyökyteltiin miehelleni hyväksyvästi, ”tuohon pesään mahtuu pitkiä klapeja.”

Sauna rakennettiin, mutta yllätys oli suuri, kun niitä pitkiä halkoja ei löytynytkään. Perinteiset brittiläiset takat kun ovat kuningatar Victorian ajalta ja niin pieniä, että niihin mahtuu vain parinkymmenen sentin puita. Niitä sitten laottiin peräkanaa ja päällekkäin saunanpesään aika monta kunnes saatiin rakennuspihalta puulavoja kierrätettäväksi saunanpesään. Tosin naulat piti noukkia tuhkan seasta aina pois...

Nämä viimeiset suomalaiset talvet ovat olleet aivan loistavia tällaiselle sentimentaaliselle paluumuuttajalle. Tykkilumi ja hopeanvärisenä hohtavat puut täysikuun loisteessa salpaavat hengityksen matkalla pihasaunaan ja mielessä kaikuvat monet lapsuuden talviset laulut.

Runsas lumentulo ei ole pysäyttänyt maatamme (noh, Helsinkiä kenties lukuunottamatta!) eikä edes lentoliikennettä, kuten muualla Euroopassa. Tiet on maaseudulla puhdistettu lumesta jo kauan ennen kuin ex-kaupunkilainen pääsee ylös sängystä.

Talviulkoiluharrastuksistakaan ei tarvitse pulittaa maltaita. Virttaankankaan harjun valaistut ladut kutsuvat verestämään lapsuuden hiihtotaitoja iltaisinkin ja Sallilan koulun uusittu ja laajennettu luistinrata on ilmaista luksusta.

Ei ihme, että me suomalaiset olemme tutkimusten mukaan onnellista kansaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Ei ihme, että me suomalaiset olemme tutkimusten mukaan onnellista kansaa."

Kyllä luulen minäkin, että olemme ja arvostamme monia hienoja asioita mitä meillä on enemmän kuin monessa muussa maassa, ja yksi on tuo vuodenaikojenvaihtelut! Tosin tänä talvena saimme odottaa lunta vähän turhankin pitkään, ainakin täällä etelässä. No niin, purnaustahan tuli taas, mutta ihan vain kiltisti sanottuna:)

"Talviulkoiluharrastuksistakaan ei tarvitse pulittaa maltaita."

Aivan ja nyt meillä Espoossa jopa on Keskusaltaaseen keskelle Tapiolaa tehty tänä talvena koneellisesti jäädytetty luistinrata ja jopa katettu tila luistimien vaihtoon, joka on minusta aivan ylellisen tuntuista! Vielä kun hyvin muistaa nuo ajat monien vuosikymmenten takaa, kun lumipenkassa istuen sai kohmeisin käsin laittaa luistimiaan jalkaan. Ja kaikki tämä vielä muun hyvän päälle ihan ilmaiseksi! Eikä tarvitse edes pelätä lätkänpelaajia kuten lähellä olevalla kentällä.

Tartuin minäkin härkää sarvista ja ostin itselleni käytetyt kaunoluistimet ja lähdin lastenlasteni kanssa jäälle, en kylläkään kiitämään kuten etukäteen kuvittelin, mutta jotenkin siellä mukana tuen avulla räpiköiden, mutta siitä huolimatta suurta iloa tuntien.
Kiitos Espoon valtuustolle ja syvä kumarrus päälle. Kiitokset meiltä jäävät usein aivan liian vähälle. Arvostelu ja kritiikki nousee niin helposti aina pintaan ja se hyvä unohtuu mainita, vaikka sen tiedämme.

Muistan myös hyvin tuon tunteen kun muinoin Saksassa asuessamme kävimme jonkinmoisessa saunassa, jossa saunan jälkeen suihkussa sai määrämäärän vettä poletilla maksaen ja hulluja tilanteita tuli alussa tavan takaa.
Kyllä sitä toisenkin kerran muisteli kesämökin järven rannassa odottavaa saunaa, jonka hiljaisuutta rikkoi vain harvoin airojen loiske ja lintujen laulu. Niinpä, muu maa mustikka..

Käyttäjän ANNEBLAND kuva
Anne Bland

Niin, on se jännä, että pitää ensin matkustaa kauemmas, että osaa arvostaa sitä, mikä jäi taakse!

Juurikin nämä paukkupakkaset, myöhässä tullut lumi ja ulkosauna saivat muistelemaan tuota pitkää aikaa Suomen ulkopuolella.

Kun tulin takaisin 5 vuotta sitten, ihmettelin sitä hiljaisuutta. Nautin myös siitä, että sain puhua omaa äidinkieltä koko ajan. Myös telkkaria katsoin oikein urakalla yhden talven ja hihittelin suomalaiselle hirtehiselle huumorille, vaikken yleensä tv:tä katselekaan.

Opin myös uuden sanan: hankikanto! En ollut koskaan kuullut siitä - mutta siellä olin, Vampulan pelloilla hankikannoilla kävellen, kelkkaillen ja hiihtäen. Aivan uskomaton kokemus. Odotan innolla tämän vuoden hankikantoja!

Käyttäjän HarriMuttilainen kuva
Harri Muttilainen

Hyvä kirjoitus, mutta tarkoitat varmaan tykkylunta ;-)). Tykkilunta ei toivottavasti kovin monella ole ihan pihapiirissä.

Käyttäjän ANNEBLAND kuva
Anne Bland

Heh… otan vastaan tuon palautteen nolona ja kiitollisena! :D

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Kertookos tarina, kuinka saunan kävi sen kaiketi jäädessä Britanniaan talon uudelle omistajalle? Menikö "helmiä sioille"?

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän ANNEBLAND kuva
Anne Bland

Joo… sekin on kiinnostava tarina! Uudet asukkaat eivät olleet saunasta kiinnostuneita ja kiuas, lauteet ja paneelit purettiin.

Yllättäen puskaradion kautta eräs suomalaisperhe meidät ja saunamme löysi. He halusivat rakentaa suomalaisen saunan vanhaan asuntovaunuun! Ajatuksena oli, että se vedettäisiin aina meren rannalle, jossa voisi saunoa ja käydä uimassa!