Anne Bland

Kalkkuna ei ole kinkku!

Sauna, kynttilät, notkuva ruokapöytä, pukki ja tietenkin valkoinen joulu – ah, siinäpä vasta se ”oikea” joulu. Vaikka Britanniassa vietetyt 10 vuotta opettivatkin arvostamaan monia erilaisia tapoja, tunteita, ajatuksia ja asenteita, joulu oli aina ongelma: Eihän se pukki nyt savupiipusta tule, eikä lahjoja tietenkään avata jouluaamuna ja kalkkuna ei vain yksinkertaisesti ole kinkku! Suomen joulua kaivattiin, ja onneksi saimme viettää oikean joulun vanhempieni luona useampanakin Englannin vuotena.

Myönnettäköön, että se oli se koti-ikävä ja lasten isovanhemmat, jotka toivat meidät Suomeen viisi vuotta sitten jouluna. Ja vaikka olenkin savolainen; ja pääkaupungissa ja ulkomailla suurimman osan elämääni elänyt; Satakunta on pyyhkinyt koti-ikäväni kiitettävästi pois. Vampulan viljavat pellot, Loimijoen kauneus ja Virttaankankaan harjun rauhoittavat metsät ovat tehneet tehtävänsä, ja ostimmekin Perhosrinteen torpan Rutavalta.

Toinen syy meidän kaupunkilaisten Vampulaan muuttoon oli halu elää maalla; saada upottaa kädet (savi!)peltoon ja kokeilla omavaraisuutta. Kyllä Aidot Maalaisnaapurimme ja Satunnaiset Ohiajelevat ovat mahtaneet saada monet makoisat naurut kaupunkilaisten ”suo, kuokka ja jussi”- menetelmiä seuratessaan.  Viimein iki-ihanat maanviljelijä-naapurimme saapuivat meitä armahtamaan ja kyntivät ja jyrsivät peltoplänttimme muutamassa minuutissa!

Ensimmäisten tuotantovuosien jälkeen täytyy kyllä myöntää, että maailman pohjoisimmassa maatalousmaassa, missä kesäpäiviä ei siunaannu kovinkaan montaa, täydellinen omavaraisuus ruoantuotannossa on sula mahdottomuus. Lisäksi suklaa, banaani ja punaviini ovat aivan liian herkullisia tuollaiseen tiukkapipoisuuteen, joten olemme päättäneet tyytyä hyvään lähiruokaan ja Reilun kaupan tuotteisiin, joita molempia onneksi on riittänyt – eikä siinä edes tule hiki!

Jotta meitä ei nyt aivan laiskimuksiksi leimattaisi, kerrottakoon, että säilömme toki peltoplänttimme kasvimaan antimet maakellariin, keräämme metsästä marjoja ja sieniä, ja riistaa ja lähipossuja on niin ikään pakkaseen asti riittänyt. Haaveena on laajentaa ”Hyvän Elämän”-periaatteita noudattaen eläintuotantoon. Pari kesäpossua ja maatiaiskanat olisi hieno juttu. Viattomat (ex-kaupunkilais)lapsemmekin ovat ilmoittautuneet innokkaina luomaan – noh, sitä ihtiään!

Seuraava joulu omassa laajennetussa mummonmökissämme häämöttää. Satavuotias torppa-vanhuksemme odottelee kunnostusvuoroaan. Näen jo sieluni silmin valkoisen joulun, punakkaat lapsenposket puusaunan jäljiltä ja kinkuntuoksu leijailee leivinuunista.

Toisaalta, kyllähän se pukki voisi tuoda niitä lahjoja myös joulupäivänä, ja naapurikin on kalkkunankasvattaja...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Olipa hauska kirjotus ja oli paljon asioita asioissa, siis kyllä vaan son aika hankalaa se omavaraisuus kuitenki meile urbanisoitunheile!

Käyttäjän ANNEBLAND kuva
Anne Bland

Kiitos :)

Hauskaa on tämä paluukulttuurishokki ollut muutenkin... Varmaan olisi ollut ihan riittävä jo pelkästään jos olisi kaupungista maalle muuttanut, mutta kieltämättä 10 vuotta pois Suomesta lisäsi vielä haastetta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ongelmana niissä kesäpossuissa on kuitenkin se, että niistä tulee eräänlaisia nimeltä kutsuttuja kotieläimiä, joiden syöminen joulupöydässä tapahtuukin sitten pitkin hampain.

Käyttäjän ANNEBLAND kuva
Anne Bland

Hyvä pointti! Meitä onkin varoiteltu tästä.

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Puhdasta sympatiaa vaan sinne Vampulan 'plantaasillenne'.
Aloitimme mekin yli 200 vuotiaalla aidolla torpallamme remontit muutama kesä sitten. Kolme kesää olemme siistineet, sahanneet, maalanneet mökin infraa pienen? pintaremontin säestyksellä Kemiön saaren mantereen puolen mökillä, jonne täältä Oulusta ei ole mökkimatkaa kuin 700 km..
Ymmärrän hyvin kiintymyksen paikkaanne. Kun nyrkit savessa puurtaa sen eteen, on syvä kiintymys vääjäämätön palkka asiasta, ellei remonttiin sitten ihan 'kuole'. ;-)
Olen joka kesä haaveillut kalastamisesta parinsadan metrin päässä olevan aallonmurtajan kupeessa olevalla venerannallamme. Kerran vasta olen tippunut mereen, venettä paksun kaislikon (järviruoko) läpi ulapalle airoilla sauvoessani. No siinä meni vain taskussa oleva puhelin, märät vaatteet ja vähäisiä henkisiä hiertymisiä tuli kaupan päälle. No, siperia opettaa ;-) Onnellista olemista vaan suomemme luonnossa.

Käyttäjän ANNEBLAND kuva
Anne Bland

Ainoa huono puoli Vampulassa on, ettei täällä ole järveä tai merta. Loimijoiki on toki.

Emme uskaltaneet lähteä kunnostamaan torppaa vielä, koska se on ollut asumaton 70-luvulta asti, jolloin mummonmökki, jonka laajensin, rakennettiin. Katto on kuitenkin vaihdettu, joten se on kuiva. Lämmitystä ei ole, mutta sähköt on.

Olisi hienoa kunnostaa se perinteisin menetelmin. Hiukan on vinossakin eikä ole eritystä. Ettei vain kaupunkilaiset tekisi tyhmyyksiä ja pilaisi arvokasta torppavanhusta… :/

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Tästä vois aloittaa:
http://www.rakennusperinto.fi/Hoito/Korjaushanke/f...

On turvallista aloittaa asian ajatteleminen joltain pohjalta. Siitä se tietämys kasvaa ja lajenee. Suomi on asiasta tietoa ja kokemusta täynnä. Hyvää jatkoa ;-)

Kiirettä ei kannata liikaa pitää. Kaikki noissa asioissa kestää vuosia, ellei sitten houkuttele 'Huvila ja huussi'-tv ohjelmaa paikalle.

Käyttäjän ANNEBLAND kuva
Anne Bland Vastaus kommenttiin #13

Pääomastahan on myös tiedon lisäksi aika paljolti kyse. Ajattelin että voisi aloittaa laittamalla torppa edes kesähuonekuntoon. Valmius maalämpöön liittämiselle on jo olemassa, mutta torpan suoristaminen pitäisi varmaan ensin tehdä.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Mitenkäs brittipuolisko on Suomeen sopeutunut?

Ei tainnut olla kokemus niin huikea kuin yhdellä brittiryhmällä joitakin vuosia sitten Bomballa kovana pakkasaikana. Asteita oli sen verran paljon, että hiihtoharjoittelu rajoittui muutamiin vetoihin hotellin pihalla. Samaan aikaan pitkästä pakkaskaudesta uupunut haukka menehtyi nälkään kesken pyydystysmatkan ja tipahti turistien silmien eteen.

Mahtavat turistit kotona vieläkin tuumailla, että onpa rankkaa se Suomessa asuminen!

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän ANNEBLAND kuva
Anne Bland

Kiitos kysymästä! Vuoristorataahan se taitaa olla.

Mutta täytyy sanoa, että asenne on oikea, jos halonhakkuu, murtsikkahiihto harjulla ja luistelu kiinnostavat. Ja alkaa jo pysyä pystyssäkin! :D

Lumenkolaaminen aiheutti ekoina talvina kovasti nurinaa, kunnes tajusi, että sehän on yhtä lailla hyötyliikuntaa kuin kasvimaan hoito! On myös todella vaikuttunut, kuinka maalla tiet aurataan jo ennen kuin olemme nousseet ylös - kaupungissa Suomessa saa odottaa päiviä, kunnes se "snow-how" onnistuu, puhumattakaan Briteistä, jossa viime talvet ovat olleet yllättävän lumisia ja koko maa menee jumiin jo muutamasta sentistä lunta.

Kirjastosta on myös ollut todella vaikuttunut, samoin Huittisten Musiikkiopiston tasosta. Koululaitos tietty on briteille ikuinen ihmettelyaihe Pisa-tutkimustuloksien takia.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Ehkä sekin auttaa, että meillä on vähemmän sitä "wrong type of snow"ta ;-).
http://en.wikipedia.org/wiki/The_wrong_type_of_snow
http://www.youtube.com/watch?v=cl4pJwcE7JI

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän ANNEBLAND kuva
Anne Bland Vastaus kommenttiin #8

:D On siellä vääränlaisia lehtiäkin ja ties mitä rautateilla, jotka aiheuttavat junien myöhästymistä!

Käyttäjän ANNEBLAND kuva
Anne Bland

Piti vielä mainita lämpimät talot! Englannissa on muotia esim. jättää vanhojen talojen ikkunat eristämättä, jotta "talo tuulettuu" ja ettei sen arvo laske uusien tuplalasien takia - eivät ole kuulemma autenttisia. Lämmityskulutu, puhumattakaan CO2-päästöistä, ovat huippuluokkaa. Vuodessa lämmityskulut ovat nousseet kolmanneksella.

Meillä on varaava kiertoilmakakluuni Kerman Savelta, maalämpö, ekovillaeristeet ja näistä johtuen tasainen lämpö. Englantilaisissa taloissa tupataan lämmitys pistämään pois päältä yöksi ja päiväksi. Eikös siinä jo rakenteet viilene sen verran, että lämmitys aamulla ja illalla maksaa taas enemmän? Entä mitä se tekee kosteudelle?

Perheen miehet olivat astmaattisia Briteissä, mutta samana yönä, kun muutettiin Suomeen jäi astmapiippu pois.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eräs viisi vuotta Suomessa asunut britti kertoi, että ennen Suomeen muuttoaan hän oli lukenut Englannissa omasta maantieteen kirjastaan, että "Finnish people are suffering from cold winters lasting 3 to 5 months with temperatures below zero most of the time."

Viiden vuoden jälkeen hän totesi, että tuosta lauseesta pitäisi muuttaa vain yksi sana: "suffering" pitäisi korvata sanalla "enjoying".

Käyttäjän ANNEBLAND kuva
Anne Bland

Uunissa paahdettu kokonainen kalkkuna oli muuten hyvää! Harmi ettei sitä saa yleisemmin Suomesta. Ainoa siipikarja, mitä kaupasta löytyy on broileri eri marinaadeissa.

Kinkku oli pieni tänä vuonna, koska joulupäiväksi oli tuo kalkkuna, mutta onnistuin kuulemma tekemään parhaimman kinkkukastikkeeni koskaan - tästä sietää olla ex-kasvissyöjänä ylpeä :D